Min Købmand lancerer specialøl

Er du til specialøl?

Specialøl findes i mange former. Der er både lyse øl, mørke øl, lette øl og stærke øl, og der er øl til enhver smag. Derved er der gode chancer for, at du finder din foretrukne øl.

Øl og mad

Når du laver mad, kan en øl være en god ledsager i køkkenet. Der findes mange typer øl, som er velegnet til at komme i mad og drikke ved siden af. Hos Min Købmand er der et stort og bredt sortiment af specialøl. Min Købmand er din lokale specialøl butik med øltyper såsom:

  • Pilsner
  • Classic
  • Pale Ale
  • IPA (Indian Pale Ale)
  • Porter
  • Stout

Du kan bruge øl til madlavning på flere måder. Det kan bruges i marinader, dressinger og som ingrediens i saucer. Øl kan også bruge til at braisere kød, bage brød og kager, samt til at lave beer-batter (øldej) til friturestegt mad. Som ledsager fungerer øl godt til mange forskellige typer af mad, fra ost til skaldyr og grillmad.

Gode øl til mad og madlavning

Min Købmand har et spændende udvalg af specialøl på hylderne. Det kan være svært at navigere rundt i, hvilken øl, der egner sig bedst til den mad, du skal have. Derfor får du her en guide til, hvilke typer øl, som passer til hvilken mad.

  • Kraftig mad = Stærk pilsner, Bock, Brown Ale, Amber øl
  • Stærk mad = Stærk pilsner, IPA, Belgisk øl f.eks. en Tripel
  • Lettere mad = Lager, Pilsner, Classic, Ale
  • Lyse retter = Lys øl, hvedeøl, Pilsner, Session øl
  • Mørke retter = Mørk øl, Dark Ale, Bock, Belgisk øl f.eks. en dubbel
  • Søde retter = Sød øl, Porter, Stout

 

Specialøl Royal Unibrew

Sådan parrer du specialøl med mad

Hver øltype har sine fordele. Hvis man grundlæggende kender øltyperne, er det altid muligt at finde en øl, der passer godt til maden: 

Pilsner til mad

Pilsner øl går til det meste mad. Den er særlig velegnet til dansk mad. Det kan både være frokostbordet, klassisk dansk mad og som øl til smørrebrød. Generelt går en pilsner godt til let mad og lys mad, da pilsner er en lys øl. Derudover fungerer den også som øl til indisk mad, thai mad eller sushi, samt italienske retter såsom pasta og pizza. Pilsner fungerer også godt til madlavning. Her kan den bruges som øl i maden ved bagværk, fiskeretter og lette supper. I supper er den med til at give en kornsmag, let bitterhed og sødme, der fremhæver rettens nuancer. Skal du have en god pilsner eller lager øl, kan du besøge din lokale Min Købmand og se efter Corona Extra eller Godt Bryg Albani 1859.

Classic til mad

Classic er kendetegnet ved en mørkere farve og en kraftigere smag af malt og humle end en almindelig pilsner, og de mørkere toner fra malten går fint i spænd med lette stegte noter fra f.eks. grillmad og stegt kød uden alt for meget krydring. Classic er også god til lettere anretninger med fisk og kylling. Hos din lokale Min Købmand kan du se efter specialøllen Jacobsen Viva Classic.

IPA til mad

Indian Pale Ale (IPA) har meget humlearoma, som giver den bitterhed. Derfor går en IPA godt sammen med kraftige retter, der kan matche IPA’s bitterhed. Det kan eksempelvis være krydret mad, fed mad, eller til fisk og skaldyr. Det kan blandt andet være som øl til indisk mad, thai mad, stegt kød og ost. Hos Min Købmand finder du et stort udvalg af IPA. Du kan også være heldig at få NEIPA (New England IPA). Blandt varianterne finder du: Jacobsen Yakima IPA, Kissmeyer Fruited IPA og Anarkist New England IPA.

Pale Ale til mad

En Pale Ale minder om en IPA, men har mindre bitterhed, så der er en bedre balance mellem malt og humle. Pale Ale passer godt til grillmad, pizza, pasta og ost, hvor det kan balancere fedmen i maden. Den passer også godt til salater og krydret mad. Øvrige typer Pale Ale er: Indian Pale Ale, Belgian Pale Ale, New England Pale Ale (NEPA) og American Pale Ale. Hos Min Købmand kan du blandt andet finde Grimbergen Belgian Pale Ale. Udvalget kan variere fra butik til butik. Besøg din lokale Min Købmand og se udvalget der.

Stærk øl til mad

Til kraftig mad og stærk mad er det vigtigt at have øl med noget fylde. Gode øltyper til denne type mad er stærk pilsner, Bock, Brown Ale og amber øl. Det kan også være en belgisk øl som en dubbel eller tripel, der har mange procenter i, og som samtidig er en kraftig øl. En anden type øl vil være en Ale. Det kan eksempelvis være en IPA, der har en del procenter, og som er mere kraftig i smagen. Her kan din lokale Min Købmand fungere som din lokale specialøl butik. Du kan eksempelvis finde Leffe Brune og Brooklyn Stonewall Inn IPA i udvalgte Min Købmand butikker.

Ugens avis

Hver lørdag udkommer en ny avis. Måske finder du ølinspiration?
Læs den her
Avis

Lys øl til mad

Lys øl indikerer både pilsner, classic, hvedeøl og lyse ale. Hvedeøl og lyse ales fungerer godt til æggeretter, skaldyr, fiskeretter og salater grundet deres frugtige aroma, hvor ales også kan være let krydret. En belgisk lys ale dækker over både pale ales og blonde. Blonde er en overgæret øl, der giver frugtige aromaer og en lidt højere alkoholprocent. Belgiske ales fungerer også godt til oste samt søde og tunge desserter, hvis der er høj alkoholprocent i øllen. Hos Min Købmand er der stor variation i hvedeøl og belgiske ales. Du kan blandt andet finde Grimbergen Blonde, Jacobsen Saaz Blonde, Hoegaarden Witbier og Grimbergen Pale Ale.

Bock til mad

Bock øl er en stærkere og mørkere lagerøltype fra Tyskland. Bock lagres i længere tid, hvilket giver mere smag og aroma. Bock øl er gode til simreretter med kød, julemad, oste, ovnstegt mad, langtidsstegt kød såsom svinekød og oksekød. Den fungerer også godt til frokostbordet med mørkt rugbrød. Besøg din lokale Min Købmand og se efter en bock øl til din mad.

Mørk øl til mad

Til kraftig mad eller mørke retter er mørk øl rigtig godt at bruge i maden. Her går brown ales, amber øl og mørke ales rigtig godt. Det kan være til braiseret kød, ossobuco, julemad og grillet oksekød. Hvis du søger efter andet end rødvin til en god steak, vil en belgisk dubbel komplimentere retten godt. En dubbel har en god sødme og noget maltbitterhed, der vil fungere godt. Den kan samtidig fungere til desserter. Du kan eksempelvis se efter Godt Bryg Dobbelt Øl eller Grimbergen Double Ambrée i Min Købmand.

Porter og Stout til mad

Porter og Stout øl fungerer rigtig godt i gryderetter og til braiseret kød, som eksempelvis chili con carne og braiserede svinekæber. For nogle vil en porter og en stout være et måltid i sig selv. En Guinness bliver eksempelvis kaldt et rugbrød, grundet øllens tunge følelse i maven. Får du en øl med noter af kaffe eller chokolade, kan den også bruges i det søde køkken til eksempelvis chokoladedesserter eller oste. En særlig velegnet dessert vil være chokolademousse. Du kan blandt andet finde Guinness på dåse i din lokale Min Købmand.

Min Købmand

Alle de nævnte øltyper forhandles i størstedelen af Min Købmand butikkerne. Din lokale Min Købmand er din lokale specialøl butik med stor mulighed for en øl til lige netop din smag. Besøg din lokale Min Købmand, og se udvalget af specialøl.

Specialøl Royal Unibrew

FAQ om specialøl

Hvad er IPA?

IPA står for Indian Pale Ale, som er en variant af Pale Ale. IPA er kendetegnet ved at have mere humlearoma, som er med til at give bitterhed. Der kan være stor forskel på en IPA, så det er vigtigt at passe på bitterheden, hvis den skal bruges til mad.

Hvad er mørk øl?

En mørk øl er typisk mørk, fordi den er brygget på mørke eller ristede malt. Derved kan øllen blive alt fra kobberfarvet til sort. Typiske varianter af mørk øl er: brown ale, porter, schwarzbier, bock og stout.

Hvad er belgisk øl?

Belgisk øl kaldes også for klosterøl. Der findes to typer belgiske øl, som defineres efter brygstilen. De to brygstile er abbeybier og trappist. En trappistøl er den mest almindelige, da den også kaldes belgisk klosterøl. En trappistøl er brygget i et kloster, mens en abbeybier er brygget efter klosterstilen, men kan brygges af hvem som helst.

Hvilke belgiske øltyper findes der?

Belgian Ale

  • En belgisk øltype med en bred vifte af smag og aroma, fra søde og frugtige til krydrede og komplekse.

Blonde

  • En type lys belgisk ale på omkring 6 % alkohol. Blonde er fællesbetegnelsen for alle lyse ales, der er brygget efter den belgiske bryggemetode. En blonde er en overgæret øl. Kendte øl er blandt andet Grimbergen Blonde og Leffe Blonde.

Dubbel

  • En dubbel kan både være abbeybier og trappistøl. En dubbel er kendetegnet ved at have mørk kastanjefarve, medium eller høj alkoholstyrke og være meget frugtig. Dubbel kan også have ristet aroma og afbalanceret bitterhed.

Trappist

  • En belgisk øltype, der er brygget af munke på et af de seks trappistklostre i Belgien. En trappistøl er kendetegnet ved at være krydrede og frugtagtige, stærke og meget fyldige ales.

Tripel

  • Er en stærkere trappistøl eller abbeybier, som er lys i farven, men kraftig i smagen.

Witbier

  • Witbier er Belgiens svar på en hvedeøl. En belgisk hvedeøl er mere krydret og skarp i smagen, end en normal hvedeøl er.

Saison

  • En belgisk øltype med en krydret smag og et højt alkoholindhold. Det er en belgisk ale, som ofte er mere frugtig i smagen.

Hvad kendetegner en alkoholfri øl?

I Danmark er en alkolfri øl, øl med en alkoholprocent på op til 0,5 %. I Min Købmand finder du både alkoholfrie øl med 0,5 % alkohol og helt uden alkohol. Du kan blandt andet få Skovlyst IPA 0,5 %

;